Nawigacja

Aktualnie online

-> Gości online: 9

-> Użytkowników online: 0

-> Łącznie użytkowników: 60
-> Najnowszy użytkownik: wojtek

Ostatnie artykuły

Polecamy

Tygodnik Sląsko Dąbrowski

Tygodnik Solidarność

Krewniacy

Grosik

Fundacja Kolosy

Zobacz statystyki

Twój adres IP

18.191.87.157

Ostatnie zdjęcie

Przetłumacz stronę


Losowe zdjęcie

Najczęściej czytane

Najchętniej pobierane

Powitanie

Nawigacja

Krótsze obiady biurowe

Pracownicy na stanowiskach nieprodukcyjnych (biurowych) mają obecnie ponad pół godziny obiadowej przerwy w pracy, z której jednak kwadrans jest niepłatny. Oznacza to, że ich kodeksowo ośmiogodzinna dniówka trwa 8 godz. 25 min. – od godz. 7.25 do 15.50. Tak samo bowiem, jak w przypadku całej reszty załogi GMMP Gliwice ich druga przerwa (nazywana śniadaniową) składa się także z dodatkowych 10 niepłatnych minut. W efekcie dłuższa przerwa obiadowa sprawia, że każdego dnia przebywają oni w zakładzie o kwadrans dłuższej niż reszta pracowników.

Okazuje się jednak, że zwolenników niemal dwukrotnie dłuższego delektowania się posiłkami serwowanymi w stołówce lub przynoszonymi z domu – zapewne ku zgrozie zwolenników modnego, hipsterskiego, ruchu slow food – nie ma zbyt wielu wśród pracowników nieprodukcyjnych GMMP Gliwice, w odróżnieniu do oczekujących równego dla wszystkich zarówno czasu pracy, jak i obowiązkowego przebywania na terenie zakładu. Dlatego też pojawiła się propozycja, aby od 1 marca 2017 pracownikom nieprodukcyjnym zlikwidować jedną 15-minutową niepłatną przerwę w pracy, pozostawiając drugą – 10 minutową. Tym samym, tak jak reszta załogi mieliby standardową dniówkę liczącą zegarowo 8 godz. 10 min., w tym płatne osiem godzin kodeksowego czasu pracy.



Poleć ten artykuł
Podziel się z innymi: Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet This Yahoo
HTML:
Facebook - Lubię To:


Wygenerowano w sekund: 0.05
7,677,453 unikalne wizyty