44.198.162.35

Mocno cięta podsufitka

Niemal już tradycyjną likwidacją jednego stanowiska zakończył się rebalancing na linii podsufitki obsługiwanej przez ACG. Problem jednak zarówno w tym, że po pierwsze to cięcie obsady miało miejsce zanim przeprowadzono warsztaty CIP, a po drugie w jego efekcie na linii zaczęło brakować ludzi, a tym samym problemem stało się utrzymanie odpowiedniego tempa pracy i wymogów technologicznych. Słowem zamiast zrównoważenia (bo tyle znaczy angielski rebalancing) uzyskano zamęt i bałagan.

Tak bowiem zazwyczaj kończy się stawianie sprawy na głowie. Rebalancing co do zasady powinien wynikać z warsztatów CIP i prowadzić do zrównoważenia – czyli równomiernego rozłożenia zgodnie z normami technologicznymi – zadań produkcyjnych. Przy czym nie musi się on opierać na cięciu obsady, ale może – przykładowo – wiązać się z przesunięciem operacji technologicznych między stanowiskami. Warto też pamiętać, że ustalając obsadę linii nie można również stosować prostego zaokrąglania w dół. Czas w tym wypadku jest jak pieniądz, a samą stuzłotówką nie można zapłacić rachunku za 130 zł, stosując „zaokrąglenie do setki”. Tak samo jest z obsadą linii – jeśli takt trwa sto sekund, to nie wolno planować wykonania w jego czasie operacji wymagających ponad dwóch minut. Całość nie będzie bowiem funkcjonować.

Na linii podsufitki nie działała, na co natychmiast zareagowali związkowcy międzyzakładowej Solidarność, podejmując interwencję. Tym bardziej, że cięcie obsady nie tylko prowadziło do przeciążenia pracą, ale w oczywisty sposób zagrażało również standardom BHP i wymogom jakościowym. Przysłowiowe odkręcania sprawy – czyli równoważenie rebalancingu – jest w toku.