54.221.69.42

Ojcowskie urlopy

Od 17 czerwca 2013 obowiązują nowe przepisy dotyczące urlopów rodzicielskich oraz wydłużonego do 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Oznacza to, że płatne wolne od pracy na opiekę nad dzieckiem (urlop macierzyński, dodatkowy macierzyński oraz rodzicielski) przysługuje rodzicom łącznie przez 52 tygodnie, czyli niemal dokładnie rok. W dużej części z urlopów tych mogą z niego skorzystać ojcowie.

Urlop macierzyński przysługuje co do zasady kobietom, które muszą wykorzystać co najmniej jego 14 tygodni. Po tym okresie mogą jednak złożyć do pracodawcy wniosek o rezygnacji z pozostałej jego części Wnioskiem tym może być pisemne oświadczenie, w którym kobieta zrzeka się przysługującej jej części urlopu macierzyńskiego na rzecz ojca dziecka. Aby jednak ojciec mógł przejąć część urlopu macierzyńskiego, musi na niego przejść bezpośrednio po tym, kiedy zrezygnuje z niego matka dziecka.

Taki urlop „tacierzyński” będzie również przysługiwał w sytuacji, kiedy matka dziecka będzie poddana hospitalizacji, jej stan zdrowia nie pozwala na osobistą opiekę nad dzieckiem lub zmarła w trakcie urlopu macierzyńskiego. Urlop „tacierzyński” zapewnia ojcu dziecka 100 proc. średniej pensji z ostatnich 12 miesięcy (tzw. podstawa wymiaru zasiłku), jednak niewykorzystany do ukończenia przez dziecko roku życia – przepada.

Z wydłużonego dodatkowego urlopu macierzyńskiego może natomiast ojciec dziecka skorzystać już w pełnym wymiarze (6 lub 8 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie). Urlopu dodatkowego pracodawca udziela jednorazowo lub w dwóch częściach, na pisemny wniosek pracownika składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu.

Nowością jest półroczny urlop rodzicielski udzielany jednorazowo albo nie więcej niż trzech częściach, w wymiarze wielokrotności tygodnia, przy czym każda z części nie może być krótsza niż 8 tygodni, a części urlopu muszą przypadać bezpośrednio jedna po drugiej. Z urlopu rodzicielskiego mogą korzystać jednocześnie oboje rodzice dziecka, łączny wymiar urlopu obojga rodziców nie może przekraczać maksymalnego wymiaru, czyli 26 tygodni. Zatem, jeśli np. oboje rodzice decydują się w tym samym czasie przebywać na urlopie rodzicielskim, jego wymiar dla każdego z nich wyniesie 13 tygodni.

Urlop rodzicielski jest udzielany na wniosek pracownika złożony w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Do wniosku powinno być dołączone pisemne oświadczenie o braku zamiaru korzystania w okresie wskazanym we wniosku z urlopu rodzicielskiego przez drugiego z rodziców albo o okresie, w którym drugi z rodziców zamierza korzystać z tego urlopu.

Zasiłek macierzyński za okres urlopu rodzicielskiego jest niższy i wynosi 60 proc. podstawy wymiaru. Jednak w przypadku złożenia zaraz po porodzie wniosku o udzielenie bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a bezpośrednio po nim – urlopu rodzicielskiego, też w pełnym wymiarze, przez cały ten czas zasiłek będzie wynosił 80 proc. podstawy wymiaru.

Równocześnie pracownikowi wychowującemu dziecko przysługuje 2-tygodniowy urlop ojcowski. Należy go wykorzystać nie później niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia. Urlop ten udzielany jest na pisemny wniosek pracownika-ojca, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. Co ważne, urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego matce dziecka oraz korzystania przez będącego ojcem pracownika z urlopu „tacierzyńskiego”, dodatkowego urlopu macierzyńskiego czy też urlopu rodzicielskiego.